Dokument zdarma: Nepředpovídejte budoucnost, vytvořte si ji samy
Neformátovaný náhled dokumentu: 'Nepředpovídejte budoucnost, vytvořte si ji samy' (Část 20):
pripomínkami.
• Služby v gastronomii - zajištují provoz závodní
jídelny.
Cílovým skupinám zamestnancu nabízí speciální
rocní program. V rámci nej zamestnanci
pracují odborne a terapeuticky tak,
42
aby se následne byli schopni zaradit do bežného
pracovního procesu nebo se stali kmenovými
zamestnanci firmy. Firma se zároven
snaží, aby vykonávané práce byly pro zamestnance
samotné prínosem a vedly
k osvojování a rozvíjení pracovních i sociálních
dovedností.
Financní podpora: ESF OPRLZZ
Odkazy:
Jana Trnková: SPOLECENSKÁ ODPOVEDNOST
FIREM - KOMPLETNÍ PRUVODCE TÉMATEM &
ZÁVERY Z PRUZKUMU V CR
http://www.neziskovky.cz/data/vyzkum_CSR_
BLF_2004txt8529.pdf
Ekologizace provozu
firem
Ekologizace provozu firmy spocívá v realizaci
opatrení, která snižují negativní dopad provozu
na životní prostredí. Rada firem, úradu,
škol ci neziskových organizací provádí ekologizaci
provozu po menších krocích dle
svých financních možností.
Základní výhody ekologizace provozu firem:
• minimalizace škodlivých dopadu provozu
vaši kanceláre na životni prostredí neboli
ochrana životního prostredí i zdraví zamestnancu
a ostatních obcanu;
• hodnoceno z delšího casového úseku – financní
úspory a tudíž vetší konkurenceschopnost;
silnejší místní ekonomika;
• efektivnejší nakládaní se zdroji – úspora
vody a energii;
• tvorba dobrého jmena firmy – ohleduplné
jednaní k životnímu prostredí
ocení vetšina zákazníku i obchodních
partneru;
Základní nástroje pro ekologizaci provozu
firmy:
Preferovaní biopotravin a bioproduktu.
Biopotraviny a bioprodukty jsou produkty
ekologického zemedelství, které je v CR
definováno zákonem c. 242/2000 Sb.,
o ekologickém zemedelství: „Ekologickým
zemedelstvím se rozumí…zemedelské
hospodarení, které dbá na životní prostredí
a jeho jednotlivé složky stanovením
omezení ci zákazu používaní látek a postupu,
které zatežují, znecištují, nebo zamorují
životní prostredí nebo zvyšují rizika
kontaminace potravního retezce, a které
zvýšene dbá na vnejší životní projevy
a chovaní a na pohodu chovaných hospodárských
zvírat.“
Preferování služeb a výrobku príznivých
k životnímu prostredí.
Preferování služeb a výrobku príznivých
k životnímu prostredí spocívá ve výberu
a nákupu zboží ci služeb, které vedle požadavku
na ceny a kvalitu splnují i nárocná
kritéria šetrnosti vuci životnímu prostredí.
Tímto zpusobem se navíc zvyšuje poptávka
po environmentálne šetrných výrobcích,
což podnecuje výrobce ke
zvýšení nabídky tohoto typu zboží a služeb.
Preferování verejné a alternativní dopravy
behem služebních cest a pochuzek.
Neustálý nárust individuální automobilové
dopravy má nepríznivý dopad na životní
prostredí i na zdravotní stav
obyvatelstva (hluk, znecištení, nehody,
atd.). Ve mestech navíc komplikuje pohyb
dopravních prostredku. Jedním z „léku na
neduhy motorismu“ je preferování verejné
a alternativní dopravy. Do verejné dopravy
zahrnujeme hromadnou dopravu (autobusovou
a vlakovou) a mestskou hromadnou
dopravu (metro, tramvaje, autobusy
43
a trolejbusy). Do alternativní dopravy zahrnujeme
cyklistiku a peší prepravu. Výhody
preferování verejné a alternativní
dopravy: sociální (tyto druhy dopravy jsou
levné a do urcité míry dostupné vetšine
obyvatelstva), neklade vysoké nároky na
silnicní kapacitu (a tudíž není nutné stavet
další silnice, dálnice a parkovište) a v neposlední
rade uvedené druhy dopravy
podstatne méne zatežují životní prostredí.
Preferování energeticky úsporných spotrebicu.
Každý elektrospotrebic potrebuje pro svuj
provoz elektrickou energii. Spotreba elektrické
energie muže být velmi rozdílná. Od
poloviny roku 2004 je rada elektrospotrebicu
povinne oznacena energetickým štítkem.
Štítky jsou umísteny na dobre
viditelném míste. Energetické štítky obsahují
informace o spotrebe elektriny za jednotku
doby provozu, a zároven ukazují
stupnice úspornosti, a to od písmene
A (nejúspornejší) po písmeno G (nejméne
úsporné).
Neformátovaný náhled dokumentu: 'Nepředpovídejte budoucnost, vytvořte si ji samy': Část 1, Část 2, Část 3, Část 4, Část 5, Část 6, Část 7, Část 8, Část 9, Část 10, Část 11, Část 12, Část 13, Část 14, Část 15, Část 16, Část 17, Část 18, Část 19, Část 20, Část 21, Část 22, Část 23, Část 24, Část 25, Část 26